Pages

petak, 1. prosinca 2017.

ODBROJAVANJE DO BOŽIĆA #DAN1 -- BOŽIĆ I FILMOVI


Jeeeeej!!! Prosinaaaac nam je napokon stigaao!!! A kako ga bolje započeti nego s  prvim reklamama za božićne filmove na TV-u. Mislim da tehnički  ni ne možemo reći da započinje ovo božićno razdoblje ukoliko se nije prikazao, u Hrvatskoj već tradicionalno, Sam u kući. Koliko god kukamo da nam se ponavljaju isti filmovi svake godine i to skoro u dan, zapravo ih svi jedva čekamo vidjeti. Svi mi volimo Kevina ma da ga prikazuju i deset puta na dan, gledali bi ga i taj posljednji deseti put. Priznajte!
Kako sam i ja svake godine u ovo vrijeme u potražnji za ovakvim filmovima, koje mogu imati pozadini dok zamatam poklone ili izrađujem ukrase, ovogodišnjem božićnom raspoloženju sam se odlučila pridružiti i ja i to sa svojim prijedlozima. Ovo su filmovi koji za mene znače Božić. Iako možda nisu svi filmovi direktno vezani za njega, mene iz nekog razloga uvijek podsjećaju na Božić. Najvjerojatnije su se u jednom trenutku prikazivali za božićne praznike, pa od tud i moja asocijacija na Božić. Pa evo ih:



1.       Kako je Grinch ukrao Božić (How the Grinch Stole Christmas)
  Svi smo barem jednom u životu gledali ovaj film i zavoljeli sjajnu glumu Jima Careya. Mislim uz Sam u kući i Vilenjaka nema većeg klasika od ovog filma. Tko voli Božić i nevolju, voljeti će i ovaj film

2.       Mačak, ne diraj mu šešir (Cat in the Hat)
         Ovo je jedan od onih filmova koji nisu tradicionalno božićni ali ih uvijek viđamo na tv-u tijekom praznika. Mačak dolazi u posjet Conradu i Sally koji umiru od dosade na praznicima, stvari uskoro izmiču kontroli i Conrad i Sally se moraju riješiti mačka prije nego što im se roditelji vrate kući. Ovaj film je pun komedije i iz nekog razloga me podsjeća na Alisu u Zemlji Čudesa, iako mislim da stvarno nema realne neke poveznike.

         Stuart Mali (Stuart Little)
  Ovo je još jedan klasik, koji ponovno nije vezan direktno za Božić. A priča iza ovog filma je ova; naime tijekom zimskih praznika je tata, meni i sestri, posudio kazetu Stuarta Malog iz videoteke (koja vremena, ha?), a ja sam bila toliko razočarana jer je to bio crtić ''za dečke'', a ja sam htjela baš neki s Barbie. No na kraju je Stuart Mali pobijedio sve Barbie filmove i bio na repeatu po cijele dane. Još se uvijek sjećam rastegnutog kauča u dnevnom boravku, sto debelih deka s kojima sam bila pokrita, kokica i čokolade u kombinaciji, mraka dok se iz pozadine svijetle lampice sa bora i reflektiraju se na tv-u na kojem se prikazuje ovaj crtić. Neprocjenjivo!!


  

Svih osam filmova Harry Potter (Harry Potter)
  Još jedan od onih netradicionalno tradicionalnih božićnih filmova. Ali ajmo iskreno postoji li ijedan potterhead koj ne zamišlja svoj Božić u Hogwarstu. Mislim da ipak ne postoji.  Samo si zamislite kako oblačite božićnu vestu koju vam je isplela Molly Weasley i spuštate se na veliku večeru na Badnjak u glavnoj dvorani s 1000 svijeća na stolu i prekrasnim nebom s kojeg pada snijeg (naravno da sam morala staviti posebnu sliku i tog događaja).  A ne pomaže i činjenica da svi znamo da je Božić vrijeme kada se i knjige čitaju isponova.


 .      


4.       Barbie i Krcko Oraščić (Barbie in the Nutcracker)
   Kao što sam prethodno spomenula bila sam veliki fan Barbie i njenih animiranih filmova, a ovaj mi je definitvno bio jedan od najdražih ikada (uz Barbie Matovilku koja je ipak my babe). Nekako mi dočarava pravi božićni ugođaj, pogotovo ona  scenu na početku kada Barbie zaspi u onom toplom smeđem dnevnom boravku kraj božićnog drvca. A i  od uvijek mi je bila želja da u ovo vrijeme vidim  ovaj balet i uživo, ali dok mi se to ne ispuni morati ću se zadovoljiti samo s ovim animiranim filmom.

       Vlak u snijegu
         Svakoj pruzi, svakom brijegu, treba jedan vlak u snijegu!! Jeste li odpjevali sad ovaj stih u svojoj glavi??  Meni je oduvijek bio jedan od najdražih filmova u ovo vrijeme, a tko može ostati ravnodušan na ''Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može''. Mislim da nema filma koji mi više otopi srce od ovog, a tu i činjenica da je ovo jedini film na popisu koji je hrvatski, a ne američki. Za mene jedan od najboljih filmova ikada.

7.       Sam u kući (Home Alone)
Svi ste čekali na ovaj film, priznajte. Mislim da ni ne moram ništa objašnjavati. Kevin u <3 (i mislim samo na onog iz prva dva filma, za ostale ćemo se praviti da ne postoje)

8.       Vilenjak  (Elf)
Uz Sam u kući i Grincha, Vilenjak je jedan od najboljih božićnih filmova. Nema nijednog Božića  bez njega, ipak je Vilenjak Božićev najveći fangirl.  Jedan pravi feelgood film kojem je pripala čast da zatvori ovu moju listu.  


Koji su vaši najdraži filmovi u ovo vrijeme? Imate li vi neke filmove koje smatrate ''božićnima'', a oni to baš i nisu? 

Kontesa Kate

2 komentara:

  1. Odlični predlozi, ali Božić nije Božić ako nema "Sam u kući" ^_^

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) i da Božić stvarno nije Božić bez ''Sam u kući'' :D

      Izbriši