Pages

nedjelja, 3. prosinca 2017.

ODOBROJAVANJE DO BOŽIĆA #DAN2-- KNJIGE ZIMI


     Imali bolje provedenog vikenda od onog uz knjigu i šalicu vruće čokolade dok kroz prozor gledam mraz i svu hladnoću? E pa, mislim da nema. A dodatan plus je ako nemam nikakvih obaveza koje moram izvršiti i totalno sam stres free. Prava definicija opuštanja, zar ne?Sad je još samo pitanje što to čitam za vrijeme takvih vikenda? Odgovor se nalazi u knjigama čija se radnja odvija u isto tako hladnim uvjetima kakvi se nalaze i s druge strane mojeg prozora, a  ako u knjizi ima još više snijega, još bolje. A gdje to pronaći nego u knjigama koje su smještene u hladne predijele svijeta ili u neko zimsko doba.  Ako i vi želite provesti ovakav vikend i slažete se sa mnom po izboru štiva, onda svakako čitajte do kraja.



                Kathleen E. Woodiwis--Vuk i golubica

                U pitanju je povijesni ljubavni roman koji u svojoj radnji ima veliki, hladni, kameni dvorac smješten nasred brežuljka ispod kojeg se nalazi šuma prekrivena snijegom. Imali idiličnijeg prizora? A kad tomu  dodamo i jednog ''željeznog vuka Normandije'' i ponosnu kraljevnu saksonske krvi garantirana nam je zabava. Ono što nas grije u ovoj priči je vruća romansa između glavnih junaka i ona  vruća čokolada iz uvoda.

                Lisa Kleypas—Na božićno jutro

                Ovo je kratak povijesni ljubavni roman koji je izašao kao božićni specijal i ima svega 203 stranice i to sa prilično velikim slovima. No bez obzira na to ima jednu lijepu priču unutar sebe. Lisa Kleypas nikad ne razočara u svojim romanima, pa nije ni u ovom. Radnja se odvija točno u vrijeme Božića i govori o čaroliji Božića, koja možda i nije ''čarolija'' kako se to isprva činilo.

                Lisa Kleypas- Jedne strasne zime

                Još jedan povijesni roman u nizu smješten u vrijeme ciče zime. Meni osobno je ovaj roman dugo bio među najdražima, zapravo još uvijek i je. Sviđa mi se što nema one poznate instaljubavi koju svi mrzimo. Veza između glavnih junaka započinje dogovorom i zapravo je to jedna od onih voli me-mrzi me veza. Volim sve prepirke, zbunjenost i suptilno zavođenje koje se odvija u ovoj knjizi i često poželim da ju mogu ponovno pročitati onako iz prve, da ne  znam što će se dogoditi, da mogu u njoj u potpunosti uživati.

                Nermin Bezmen—U vrtlogu sudbine (Seyit i Šura, Murkina priča)

                Ovaj roman je zapravo nastao na temeljima istinitih događaja, on je plod istraživanja autorice za svojim korijenima. Prati Kurta Seyita koji iz Krima odlazi u Petrograd i tamo na balu upoznaje mladu Aleksandru, odnosno Šuru. Između njih se razvije ljubav koja nažalost i nije onako jednostavna kako se isprva činilo. Volim činjenicu da je ova knjiga pisana po istinitim događajima i zaista oduzima dah. Prema samim knjigama je snimana i turska serija, u kojoj je lik Kurta Seyita utjelovio Kivanc Tatlitug (još jedan razlog za započeti čitanje ove knjige, zar ne?). Kod nas je knjiga izašla u nakladi Znanja i to u četiri dijela. Zapravo sam jako malo ljudi čula da priča o ovoj knjizi i mislim da je dosta zanemarena. Ali vjerujte mi, vrijedi. 


              
                Simon Montefiore—Sašenjka

                Mislim da pri pogledu na samu naslovnicu možemo zaključiti da je to jedna hladna ruska priča. Ima sve elemente koje obožavam a to je ogroman opseg stranica, povijest, politika, romansa i Sankt-Petersburg zimi. Obožavam način na koji je pisana i koliko je u detalje razrađena, žao mi je samo što nisam ništa više pročitala od ovog autora, a mislim da je u Hrvatskoj izašla i Jedna zimska priča. Svakako se moram sjetiti potražiti ju u knjižarama.

                J.K. Rowling—Harry Potter

                Kao što sam i u prethodnom postu napisala Harry Potter je za mene jednako Božić i po toj jednadžbi automatski pripada i na ovaj popis (realno Harry Potter pripada na većinu popisa knjiga).

                Ruta Sepetys—Pomrčina  srca

                Popis o hladnim zimskim pričama ne bi bio potpun bez ove knjige. Mislim da još uvijek osjećam hladnoću kad se sjetim Line kako skuplja drva da ima toplu sobu u kojoj može prenoćiti sa svojom malom obitelji. Knjiga se nalazi u young adult povijesnom žanru i vrlo se često nalazi na mojim popisima i jedna od onih knjiga koju svatko mora pročitati i zaista je nezaboravna, a čitati ju u ovo zimsko vrijeme sigurno je dodatan plus.

                Pam Jenoff—Zimski  gost


                Ovu knjigu nisam fotkala jer sam je sjetila dok sam pisala ovo. Radnja je isto tako povijesna ali za razliku od nekih prethodnih primjera nije čista romansa, već ima više obiteljskih elemenata.  Jedna je od onih priča koju kada počnete čitati nećete moći ispustiti, nije toliko kompleksna,a opet ima neku svoju svrhu. 


Što vi najviše volite čitati u ovo vrijeme, koje žanrove i kakve priče?

Kontesa Kate

Nema komentara:

Objavi komentar